Dne 19. 12. 2024 se na naší škole uskutečnila zajímavá přednáška na téma Příprava, zpracování a konzumace zvěřiny.
Prezentaci si pro žáky prvních a třetích ročníků připravil pan Dušan Pořízka, myslivec & spisovatel, který se po celý život věnuje praktickému výkonu myslivosti v honitbách LČR v Beskydech a na Opavsku, kde také vykonával funkci mysliveckého hospodáře. Během své praxe se také věnoval chovu a výcviku bavorských barvářů a slovenských kopovů. Mnoho let také vykonával lektora a zkušebního komisaře, zejména u zkoušek mysliveckých hospodářů. Téměř dvacet let byl také členem hodnotitelských komisí při hodnocení loveckých trofejí pro chovatelské přehlídky.
Fotogalerie z akce – athoz.cz/galerie
Přednáška obsahovala řadu velmi zajímavých témat, například:
Ošetření ulovené zvěře po lovu
Veterinární a hygienické podmínky pro nakládání se zvěřinou
Skladovací prostory (mrazící a chladící boxy, výkupní místa, transportní podmínky pro přepravu)
Nemoci zvěře ovlivňující nakládání a konzumaci
Léčení nemocí zvěře a jejich vliv na kvalitu zvěřiny
Bourání a porcování zvěřiny
Příprava zvěřiny ke konzumaci (nakládání, marinování, zrání)
Tepelné zpracování zvěřiny ke konzumaci (vaření, pečení, grilování, uzení, sušení apod.)
Po dobu 90 minut žáci s nadšením sledovali vystoupení pana Pořízky a na konci přednášky měli ještě několik zajímavých dotazů, na které pan Pořízka trpělivě odpovídal.
Přednáška zcela určitě splnila svůj účel, byla na velmi vysoké odborné úrovni a my jsme byli rádi, že k nám pan Pořízka s tímto zajímavým tématem v předvánoční čas zavítal až z Lipníku nad Bečvou.
Zpracovala: Petra Škrášková